Hem / BEGRAVNINGAR / Borgerliga begravningar

Tel: JOUR DYGNET RUNT
0370-180 90, 993 90
0371-22 63 99

Borgerliga begravningar

Inte medlem i Svenska kyrkan
Det finns människor som av olika anledningar inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Förut blev man automatiskt medlem när man föddes men så är det inte längre. Man måste aktivt gå med genom att man döper sig eller ansöker om nytt medlemskap.

Är man inte medlem har man inte heller betalat för Svenska kyrkans tjänster vid begravningsgudstjänsten. Detta gäller upplåtandet av kyrkolokal samt kyrkomusiker och präst. Då kan man istället ha en borgerlig begravning eller begravning i annan ordning som kan vara någon frikyrka eller samfund. Däremot måste alla människor betala sin begravningsavgift via skatten. Det innebär att transport från bårhus till krematorium eller kyrkogården på sin bostadsort, samt gravöppning och gravsättning redan är betald.

Begravningslokal/Begravningsplats
Varje kommun har någon form av lokal som står öppen för alla olika begravningar. Ofta är det ett kommunalt begravningskapell men det kan även vara ett folkets hus eller en bygdegård. Man kan också ha begravningen på någon vacker plats utomhus eller direkt ute på kyrkogården.

Utformning
Vid en borgerlig begravning kan man i stort sett utforma begravningsceremonin som man vill. Det kan vara psalmer och bibelläsning men också vackra dikter och sånger som man tycker särskilt mycket om. Vem som helst som man har förtroende för kan förrätta en begravning men ofta är det en borgerlig officiant som är utsedd inom kommunen eller den begravningsentreprenör som man valt att anlita för begravningen.

Vi på begravningstjänst hjälper Er gärna med att utforma den begravning som passar just för Era behov i detta avseende. Hos oss är det i första hand StefanLundell som är borgerlig officiant. Han har lång erfarenhet som begravningsförrättare. Vi har också kontakter med pastorer, musiker och solister som finns till hands för Er.