Borgerliga begravningar

Inte medlem i Svenska kyrkan

Det finns människor som av olika anledningar inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Förut blev man automatiskt medlem när man föddes men så är det inte längre. Man måste aktivt gå med genom att man döper sig eller ansöker om nytt medlemskap.

Är man inte medlem har man inte heller betalat för Svenska kyrkans tjänster vid begravningen. Detta gäller upplåtandet av kyrkolokal samt kyrkomusiker och präst. Då kan man istället ha en borgerlig begravning eller begravning i annan ordning som kan vara någon frikyrka eller samfund. Däremot måste alla människor betala sin begravningsavgift via skatten. Den hittar man på deklarationsblanketten. Det innebär att transport från bårhus till krematorium eller kyrkogården på sin bostadsort, samt gravöppning och gravsättning redan är betald.

Begravningslokal/Begravningsplats

Varje kommun har skyldighet att tillgodose någon form av lokal som står öppen för alla olika begravningar. Ofta är det ett kommunalt begravningskapell men det kan även vara ett folkets hus, en bygdegård eller ett församlingshem. Man kan också ha begravningen på någon vacker plats utomhus eller direkt ute på kyrkogården.

Utformning

Vid en borgerlig begravning kan man i stort sett utforma begravningsceremonin som man vill. Det kan vara psalmer och bibelläsning men också vackra dikter och sånger som man tycker särskilt mycket om. Vem som helst som man har förtroende för kan förrätta en begravning men ofta är det en borgerlig officiant. Det kan vara en begravningsentreprenör som man valt att anlita för begravningen eller en borgerlig officiant som är utsedd inom kommunen. Vi har flera på vår byrås som gärna hjälper till och som har lång erfarenhet som officiant vid begravning och som kan hjälpa er på ett bra sätt.

Borgerliga officianter på Begravningstjänst

Vi på begravningstjänst hjälper Er gärna med att utforma den begravning som passar just för Era behov i detta avseende. Hos oss är det i första hand Stefan Lundell och Jörgen Schultz som är borgerlig officianter. Båda har lång erfarenhet som begravningsförrättare. Nu har vi också Martina Lundquist som gärna hjälper till med sång- och musik. Vi har också kontakter med andra pastorer, musiker och solister som finns till hands för Er.